Webhosting

Red PURPLE BLACK

Administratie locala

Musca la arat sau cum să-ți asumi merite necuvenite

Scris de

Primăria, foarte grijulie cu privire la liniștea și bunăstarea cetățeanului poduiloaian, a răspândit zilele astea un anunț prin care atenționează cetățenii că vor avea o perioadă de disconfort din cauza unor lucrări în cadrul unui proiect de extindere  rețelei de apă canal. Nimic mai frumos și demn de toată considerația mea. Doar că din acest anunț lipsesc câteva informații și bănuiesc că nu lipsesc întâmplător. Astfel domnul primar nu ne precizează cine anume are meritul de a face așa minune în orașul nostru. Astfel în ziua de 3 iunie 2013, la sediul S.C. APAVITAL S.A., a fost semnat contractul de lucrări „Modernizarea sistemelor de apă şi canalizare în Podu Iloaiei” între S.C. APAVITAL S.A. şi Asocierea S.C. IASICON S.A. Iași – E.M.I.T ERCOLE MARELLI IMPIANTI TECNOLOGICI S.P.A. Evenimentul a reprezentat semnarea contractului numărul 13 de lucrări din cadrul proiectului cofinanțat din Fondul de Coeziune, prin Programul Operațional Sectorial Mediu, “Extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în județul Iași”. Valoarea totală a contractului este de 14 683 353,31 lei, din care finanțarea nerambursabilă din Fondul de Coeziune reprezintă 76,27%.

Practic în orașul nostru se vor executa lucrări pentru extinderea și reabilitarea rețelei de canalizare in Podu Iloaiei și Scobâlteni cu 13,3 km, aducțiune apă în Scobâlțeni 2, 3 km, extinderea și reabilitarea rețelei de apă în Podu Iloaiei și Scobalțeni cu 5, 2 km, realizarea a 2 stații de pompare apă potabilă noi (Podu Iloaiei și Scobâlțeni) 7 stații de pompare apă uzată, inclusiv conductele de refulare în lungime de 2 km. Singura legătură cu primăria ar fi că orașul nostru trebuie să participe cu o parte din sumă pentru cofinanțarea proiectului, regulă practicată de toate fondurile europene. 

Din aceste considerente am să înțeleg că domnul primar nu a avut drept alt scop decât să-și asume un pic meritele acestui mare și important proiect pentru orașul nostru.

Gazeta de Podu Iloaiei

Scris de

Să nu cumva să zică cineva că nu avem presă în micul nostru orășel. De dimineață putem vedea pe străzile orașului oameni răsfoind cu interes un ziar numit Gazeta de Podu Iloaiei, nu știm care ar fi redactorii dar sigur se poziționează în opoziția administrației locale și mai ales a primarului. Concluzia asta o tragem deoarece prin paginile acestei gazete putem vedea mai degrabă ce bube în cap are primarul și mai puțin despre eleganța sa. Principalul titlu „Primarul păcălici distruge orașul Podu Iloaiei” ne spune multe despre intențiile acestei gazete. Ca principal subiect găsim analiza administrației echipei din administrație în frunte cu Primarul Gabi Istrati în anul pe care l-au avut la dispoziție, bilanțul fiind făcut pe marginea platformei program propuse în campania electorală. Amintim din sumarul gazetei: „Primarul a adoptat atitudinea funcționarului învechit: timpul să treacă, leafa să meargă”, „Incapacitatea primarului de a rezolva lucruri simple”, „Marile performanțe duc la un oraș subdezvoltat”, „Ploi, noroi și disperare -să ne rugăm la Dumnezeu să nu mai ploaie-”, „În loc de zile de sărbătoare zile de tristețe pe chipul cetățenilor orașului Podu Iloaiei”, „Poveste tristă pentru orașul Podu Iloaiei și pentru cetățeni”. Astfel de titluri pot fi văzute pe cele patru pagini ale ziarului.

Podu Iloaiei sub gunoaie

Scris de

După cum ați observat în ultima perioadă, colectarea deșeurilor menajere din orașul nostru s-a efectuat cu întârziere – trecându-se de la ridicări la 2 zile, la ridicări săptămânale. Acest lucru a dus la un disconfort comunitar destul de ridicat plecând de la aspect până la mirosul neplăcut emanat de aceste deșeuri.  Dacă mai amintim și de câinii vagabonzi care, avantajați de situație, își găsesc resursele de supraviețuire împrăștiind gunoaiele, creează un peisaj macabru demn de lumea a treia.

Acesta este doar un început, deoarece începând de luni, 15.07.2013 operatorul de salubritate SC PREDEMET SA va suspenda ridicarea deșeurilor din centrul orașului nostru, respectiv de la punctele de colectare aferente Asociațiilor de locatari Podu Iloaiei 1 si 2, din cauza datoriilor foarte mari acumulate de către acestea, de aproximativ 70 mii lei adică șapte sute de milioane lei vechi. Aceste datorii s-au adunat prin neplata facturilor timp de 19 luni în valoare de 38223,40 lei Asociația 2 și 15 luni în valoare de 30802,16 lei Asociația 1. Motivul neplății fiind faptul că SC Predemet SA nu percepe penalități la restanțe și a tolerat neplata acestora atât de mult timp, asociațiile de locatari preferând să plătească facturile la Apavital și să neglijeze facturile la salubritate. Preavizele către asociații și înștiințările către primărie au fost trimise în data de 9 iulie prin care sunt invitați toți factorii decizionali ai urbei pentru a se stabili un plan de măsuri în vederea reluării serviciului de salubritate. Din cauza neachitării sumelor aferente societatea de salubritate întâmpină probleme în plata facturilor către proprii furnizor creându-se în acest fel blocaje financiare în propria gestiune.

Pe lângă această problemă, în înștiințarea către Primărie SC Predemet SA arată că din cauza numărului mic de contracte pentru persoane fizice și agenți economici de pe teritoriul orașului și datoriile acumulate la aceștia în valoare de 34480, se va înceta serviciul de salubritate pe întreg teritoriul orașului. Pentru a sprijini populația Predemet va propune să amplaseze pubele în puncte strategice și să factureze cantitățile de deșeuri către Primărie.

 

Orașul nostru nu are nevoie de terase

de Cătălin Condrea și Răzvan Ciorpac

            Așa au decis aleșii noștri prin vot secret astăzi, 29 mai 2013, în ședința Consiliului Local. Nu suntem în posesia unor motivații care au dus la acest vot, nici consilierii de bună credință nu ne pot spune de ce nu putem avea terase în orașul nostru. O concluzie logică nu mai este de mult la îndemâna noastră.

Patronul pizzeriei Hap Hap Vali Lupu nu poate sa deschidă o banală terasă în micul nostru orășel pentru că, în această seară, consilierii au decis că nu are voie. Motivele acestei negații nu au fost expuse de către cei din conducerea noastră  Rezultatul votului a fost de 9 voturi pentru și 8 împotriva în condițiile în care erau nevoie de 12 voturi pentru a putea să deschidă terasa. 

După ce a fost plimbat de primărie, de prin februarie, după cai verzi (vezi articolul precedent) astăzi a primit verdictul: nu are voie sa deschidă o banala terasă. În toate orașele exista o procedură standard de înființare a teraselor, prin care primăria încasează bani la buget, din chirii. 

Consilierii noștri au decis ca nu avem nevoie de acești bani. Putem lua în considerație și faptul că vreo 3 oameni ai orașului vor fi șomeri din cauză că această terasă nu se va deschide. Probabil administrația noastră nu are în program crearea de noi locuri de muncă. 

În chestionarul nostru  de pe pagina de Facebook (Podu Iloaiei), 77 de locuitori au fost pentru a avea terase în oraș, 0 au fost împotrivă, iar la 5 le-a fost indiferent, în contextul în care orașul nostru nu vine cu prea multe oferte pentru tinerii băștinași. Credem că o terasa ar fi fost nimerită, pentru mulți concetățeni, pentru petrecerea timpului liber în zilele călduroase de vară. Poate Primăria orașului va deschide o terasă în parcarea din față, unde ne vom putem delecta cu o răcoritoare, în zilele toride.

Vrem să vă specificăm că reprezentanții partidelor PNL și PSD în Consiliul Local au susținut în plen proiectul teraselor, neprimind nici un răspuns concret în demersurile lor.

Ce vor face administratorii orașului cu banii noștri?!

Scris de

Ce putem vedea în lista de investiții aprobată în ședința Consiliului Local de Joi 4 aprilie?! Se pare că vom avea lumină mai bună pe strada Națională. Vor să reabiliteze Cuza Vodă și Petru Rareș, va mai fi un loc de joacă la Coșeri, poate se va pietrui drumul la Cosițeni, se repară primăria veche pentru jandarmerie, se reamenajează oborul se cofinanțează proiectul Arsacis implementat de Apavital, se face padocul pentru câinii comunitari.Se va înființa, amenaja și dota o stație de autobuz, se va face o stemă a orașului să avem cu ce ne mândri, vom avea un nou mobilier stradal și serviciu de întreținere a acestuia, serviciul evidența populației va fi dotat cu echipament modern, se va face terenul de fotbal și se va repara policlinica. Dacă au să fie sau nu, dacă au să fie bune sau rele aceste investiții, om trăi și om vedea.

Dacă veți lipsi anul ăsta din orașul nostru, poate, peste un an când vă veți întoarce o să-l confundați cu unul european.

Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com
Joomla Templates and Joomla Extensions by JoomVision.Com